Vyškovská liga dospělých přinesla holešovským mládežníkům vylepšení osobních maxim.

15.05.2016 20:29

 

V sobotu 14.5.2016 proběhlo ve Vyškově úvodní kolo II. ligy soutěží družstev dospělých. Této příležitosti si zazávodit využila i čtveřice závodníků Atletiky Holešov kategorie dorostu a juniorů.

 

Ke svému letošnímu druhému závodnímu startu nastoupila ve Vyškově Veronika Klapilová. Tato atletka byla nucena kvůli zdravotním problémům vynechat víceméně celou zimní přípravu, má však potřebné odhodlání se pokusit vyždímat z toho, co stihla odtrénovat, to nejlepší. A to se určitě cení! Přihlášena byla ke dvěma nejkratším sprintům - 100 a 200 metrů. Stovku zvládla v ne moc povedeném čase 15,18 s. Je však k tomu uvést, že se běželo do velmi silného protivětru! Podobné, i když mírnější, povětrností podmínky byly i u dvoustovky, na které si Verča zaběhla osobák 30,58 s. Příště už to určitě zvládne pod třicet!

 

Druhý závodní start představoval závod ve Vyškově i pro Jiřího Šůstala. Jirka je nadějí pro skokanské disciplíny, což dokázal vylepšeným osobním rekordem ve skoku do výšky, kdy napoprvé dokázal překonat laťku ve výšce 167 cm. Co ještě víc podtrhuje Jirkův potenciál, je skutečnost, že v současné době nemáme pro trénink této disciplíny potřebné podmínky. Jirkovými jedinými pokusy jsou tak ty v závodě... Doplňkově si vyzkoušel sprint na 100 metrů, kde do silného protivětru zaběhl čas 13,33 s.

 

Závodní premiéru "pod otevřeným nebem" si odbyl Ondřej Šando. Ondra je snaživým a ctižádostivým svěřencem, který jde do všeho naplno. Handicapem, který si on sám uvědomuje, je skutečnost, že se atletice začal věnovat dost pozdě. O to víc si ale jeho nasazení a úsilí v tréninku cením! Velkým zadostiučiněním mu byl povedený pokus ve skoku do dálky, kde, byť s nedovolenou podporou větru, dolétl poprvé za pět a půl metru - 551 cm. Oficiální zápis do statistik je "pouhých" 526 cm, ale pro psychiku tohoto atleta je pokus za dosud nepokořených "pět a půl" velkou vzpruhou! Svou rychlost si otestoval na stovce, kde předvedl to, na co má - do silného protivětru běžel 13,10 s.

 

Úplně první start absolvoval Jiří Maňásek. Jirka je v mých očích obrovským běžeckým talentem, který, když bude moct tréninku věnovat tolik, kolik by bylo třeba, může zkušenějším juniorským soupeřům dobře "zatápět". Zvolili jsme dost riskantní premiéru - závod na náročné trati 800 metrů, doplňkově pak 200 metrů. Osmistovka je tratí, která nejde běhat "z ničeho", Jirka však dokázal, že i "z mála" jde předvést slušný výkon. Bez dosud běhaných úseků speciálního tempa v tréninku zaběhl "půlku", jak je mezi běžci běžně tato trať nazývána, za krásných 2:10,41 min. Pro pozávodní pobavení plynoucího z nezkušenosti závodníka - Jirka běžel víc než polovinu trati s rozvázanou tretrou! Test rychlosti na dvoustovce dopadl také na výbornou: čas 25,31 s, do silného protivětru, je vynikajícím výsledkem!

 

Celková bilance závodu je skvělá! Všichni zúčastnění si dokázali vylepšit svá osobní maxima, případně vytvořit základní výkony na svých tratích na takové úrovni, která nejenže není ostudou, ale je známkou rostoucí formy. A to je před dalšími blížícími se závody skvělá zpráva!
Jakub Hřib, trenér

 

Výsledky holešovských atletů
Kompletní výsledky závodu
Fotogalerie ze závodu