Běžecká omladina z Holešova pořádně prohnala soupeře na Štěpánském běhu v Kyjově.

27.12.2015 11:46
 
"Na Štěpána není pána", říká se.
 
"Štěpáne, Štěpáne. Dnes bez pohybu? Tak to ne!", říkáme my! :-)
 
 
Na druhý svátek vánoční, 26. prosince, vyrazila tříčlenná skupina mladšího žactva (už jen pár dní :-) ) na jeden z nejtradičnějších závodů na Moravě - Štěpánský běh v Kyjově. Konal se tam již 53. ročník tamního závodu.
 
Jelikož nejmladší vypisovanou kategorií závodu bylo starší žactvo (ročníky narození 2000 a 2001), všichni tři naši zástupci (narození 2002) byli v jisté nevýhodě. Počínaje 1. lednem 2016 se z nich však oficiálně starší žactvo stává, byl to tak pro ně jakýsi test výkonnosti se soupeři, které budou od ledna potkávat...
 
 
Žáky i žákyně čekal běh na 1700 metrů, tedy trať delší, než na jakou cílíme formu pro halovou sezonu, kde se budeme pokoušet o kvalitní výkony hlavně na osmistovce. Jak jistě potvrdí každý zkušený trenér, zásoba vytrvalosti se běžci vždycky hodí :-) (Ovšem nesmí se to přehánět, samozřejmě!)
 
Ačkoliv nervozita před startem by se dala doslova krájet, ihned po startu si všichni tři naši zástupci počínali velmi zkušeně. Závod nepřepálili a běželi každý, na co měl. A z výsledků je patrno, že měli na dost! :-)
 
Aničce Gregušové možná závod nevyšel úplně podle představ, ale její tréninková píle a snaha jí jistě postupem času začnou vavříny také přinášet. Jsem o tom skálopevně přesvědčen! Chce to jen vydržet, být trpělivá a ono to přijde! :-)
 
Justýna Daňková začala pomalu a jistě "vystrkovat růžky" na závodech, kterých jsme se zúčastnili v listopadu a pokračuje v tom i nadále. Potvrzuje tak můj odhad, který jsem na ni měl od okamžiku, kdy u mě začala před dvěma lety trénovat - štíhlá drobná dívčina, vždy pozitivně naladěná - ideální prototyp atletické běžkyně :-) Jusťa bežela po celou dobu závodu v čelní skupině žákyň, většinu času byla na úplném čele. Zhruba 150 metrů před cílem jí nastoupila podobně drobná běžkyně, o které jsme se po závodě dozvěděli, že je slovenskou medailistkou z halového mistrovství na 1500 metrů, mistryní Slovenska mladších žákyň v přespolním běhu a běžkyní s vynikajícími osobáky na tratích od 800 metrů výše. Takže prohra o asi 5 metrů s takovou soupeřkou není rozhodně ostudou. Naopak, je zárukou kvalitní výkonnosti, kterou u Iky vidím na trénincích.
 
 
Pavel Mynařík je obrovským objevem a příslibem naší tréninkové skupiny. Pokud bych měl o někom prohlásit, že je běžeckým talentem, tak bych mluvil rozhodně o Pavlovi. Uvolněný dlouhý běžecký krok, kvalitní rychlostní základ, zarputilost a ctižádostivost, to všechno jsou fakta, kterými se mi zatím na trénincích prezentuje. Pavel je typem běžce přesně stvořeného na 800 metrů. Ze školních závodů se pyšní z jara hezkým osobákem 2:22 a z účasti na kyjovské "sedmnástistovce" jsem měl malinko obavy. Pavel však ukázal srdce bojovníka a v kvalitní konkurenci si doběhl pro perfektní 3. místo.
 
 
Kompletní fotodokumentace závodu: atletikaholesov.rajce.idnes.cz/Zavody_Kyjov_26.12.2015/
Výsledky: Kyjov - výsledky.xls (167936)
 
Během ledna a února nás čeká řada halových závodů, se kterými zatím ani jeden z našich úspěšných běžců nemá zkušenosti, kvalitní kondiční připravenost však slibuje další krásné sportovní zážitky po jejich boku.
 
 
Díky moc za předváděné výkony, a to nejen na závodech, do blížícího se nového roku 2016 přeji VŠEM svým svěřencům především zdraví, spokojenost a úspěchy, ze kterých budou mít sami radost. To osobně považuji za nejlepší měřítko úspěchu či neúspěchu.
Jakub Hřib, COACH :-)