Starší žactvo si posouvalo osobní rekordy na soutěžích družstev v Uherském Hradišti.

14.05.2016 22:32
 
Ve čtvrtek 12.5.2016 přivítal atletický stadion v Uherském Hradišti starší žáky a žákyně při konání 2. kola soutěží družstev této věkové kategorie. Oproti 1. kolu, které proběhlo před týdnem, se naše výprava rozrostla o dva zástupce, kteří si tak odbyli letošní závodní premiéru.

 

Poprvé v této sezoně nastoupila do závodu Kristýna Gabrhelová. Otestovala si svou rychlost na dvou nejkratších tratích - 60 a 150 metrů a dosaženými časy 9,59 s a 23,67 s ukázala, že tréninkové úsilí není zbytečné. Aby dokázala šlapat na paty těm nejlepším, čeká ji ještě dost práce a nutné trpělivosti, ale rozhodně má na to, aby je proháněla, a časem i porážela. V hodu oštěpem předvedla 11,94 m.

 

 

Prvním startem v sezoně byl uherskohradišťský závod i pro Vojtěcha Olejníka. Ten se utkal se soupeři ve vrhu koulí a hodu oštěpem. Především Vojtův koulařský výkon 8,78 m je nadějným vstupem do sezony, hlavně s ohledem na techniku, na které, když zapracuje, může se těšit na výkony přes deset metrů. To samé platí pro oštěp, kde nejdelším hodem přesně na hranici 17 metrů výrazně zaostal za svými možnostmi. Jako vstup do sezony lze však Vojtovo vystoupení považovat za zdařilé.

 

Den po náročných školních závodech šla do závodu Adéla Němčíková. Únava byla bohužel znát, na druhou stranu, i tato zkušenost má svoji váhu. Dokázala si, že je i "celá bolavá" schopná důstojně závodit. V běhu na 60 m dosáhla času 9,56 s, v hodu oštěpem vylepšila své závodní maximum z minulého týdne na 11,26 m. Velká škoda je zatím jen to, že v závodě nedokáže v oštěpu předvést to, co se jí daří na tréninku. Ale ono to přijde :-)

 

Takříkajíc "bez šťávy" přijela na závody Sára Vitovská. Energie na rozdávání, která je charakteristickým znakem této sprinterky, se jakoby vytratila. Bylo to vidět především na šedesátce, kde časem 8,94 s malinko zůstala za očekáváním oproti tomu, co předváděla na posledních trénincích. Ale ne každý den je posvícení... Reputaci si pak vylepšila v hodu oštěpem, kde jí to naopak šlo víc než dobře. Oštěpařská premiéra s hozenými 16,50 m není rozhodně k zahození. Třešničkou na dortu však byla závěrečná stopadesátka. Do protivětru stlačila Sára svůj výkon pod 21 sekund a výsledným časem 20,90 s potvrdila, že tato trať jí velmi svědčí.

 

Na testování rychlosti měla své závodění tentokrát zaměřené Justýna Daňková. Tratí, kde by měla na základě svých předpokladů vynikat, je hlavně osmistovka, ale i na té je rychlost potřeba :-) A vedla si následovně: Na šedesátce časem 8,96 s zaostala jen nepatrně za svým osobním rekordem. Poprvé nastoupila na zajímavou trať, která by jí časem rovněž mohla sedět, a to 200 metrů překážek. Bez předchozí tréninkové zkušenosti specifik přeběhu překážek v zatáčce si s touto tratí, v protivětru, poradila ve velmi solidním čase 34,51 s, což stačilo na 2. místo a co je hlavní - je to výkon, se kterým se dá s jejím potenciálem ještě hodně a hodně udělat. Poslední Justinou disciplínou byl sprint na 150 m, kde si výkonem 22,12 s vytvořila svůj základní čas na této trati.

 

Tři starty - dvě vítězství a jedno třetí místo. To je bilance Pavla Mynaříka. Dokázal zvítězit a hlavně vylepšit si své osobní maximum na své zatím hlavní trati - běhu na 800 metrů, když zastavil časomíru na hodnotě 2:16,12 min. Pro Pavla je velká škoda, že na závodech družstev žactva nemá adekvátního soupeře. Přestože tento výkon je kvalitní, potenciál má na časy úplně jiné. Ale bez konkurence se to podaří jen velmi těžko. Bude třeba najít jiný typ závodu, např. start mimo soutěž  při závodech družstev dospělých, kde by mohl Pavel naplno ukázat, na co má. Svá osobní maxima si dále posunul i v hodu oštěpem a běhu na 150 metrů - 35,62 m a 19,06 s.

 

Závěrem chci celé šestici holešovských starších žáků a žákyň poděkovat. Poděkovat za přístup a vynaložené úsilí, které tréninku věnují a také přístup k závodění. Je mi obrovským potěšením být trenérem kolektivu mladých lidí, kteří si vzájemně přejí úspěch a stojí při sobě. Dosahované výkony jsou pak "jen" třešničkou na tomto pomyslném dortu.
Jakub Hřib, trenér

 

Výsledky holešovských atletů a atletek
Kompletní výsledky závodu
Fotogalerie ze závodu