Trenér úspěšný v bězích do schodů

24.10.2013 22:58

 

Trenér holešovské atletiky pro děti Jakub Hřib v uplynulém období na přelomu září a října po delší závodní odmlce opět přičichnul k závodní atmosféře své oblíbené disciplíny - běhu do schodů.
 
Prvním závodním vystoupením byl 20. září běh do schodů v Olomouci. Tento závod byl v roce 2007 vůbec prvním závodem tohoto druhu v České republice a i v letošním ročníku byl závod v RCO budově příjemným společensko sportovním setkáním, kterého se včetně dětských kategorií zúčastnily necelé tři stovky závodníků. České závody v bězích do schodů již tradičně probíhají dvoukolovým systémem, kdy pouze ti nejrychlejší z prvního kola, rozběhu, postupují do finále. Jakub Hřib celkem bezproblémově postoupil do finálové skupiny, kde nakonec výkonem 2:05 min obsadil celkové 11. místo mezi muži. Při své čtvrté účasti na tomto závodě zároveň dosáhl svého nejlepšího času, což byla slibná předzvěst účasti na dalších blížících se závodech.
 
Následující týden, 27. září, probíhalo v Praze v budově Žižkovské věže Mistrovství ČR v běhu do schodů. Jakub se na základě umístění v olomouckém závodě na mistrovství kvalifikoval a vydal se reprezentovat Atletiku Holešov v závodě, kde kromě kompletní české špičky v tomto netradičním sportovním odvětví byla konkurence rozrostlá o účast běžců z Polska, Slovenska, Německa a Rakouska, přičemž 4 v Praze závodící běžci patří do světové špičky, což potvrdili na letošním mistrovství Evropy v běhu do schodů, kde se umístili v TOP 10. Pro Jakuba byl takto kvalitně obsazený závod "v barvách" Atletiky Holešov premiérou a celkově lze jeho účast v závodě hodnotit jako slušnou. Stejně jako v Olomouci, i v Praze na Žižkovskou věž se závodilo systémem rozběh + finále. V rozběhu na běžce čekalo 34 pater s převýšením 93 metrů. Rozběh Jakub zvládl s rezervami v 19. nejlepším čase 3:53 min. Finále mistrovství republiky, to byla ta nejlepší zkouška připravenosti závodníků. Čekal je výběh na samotný vrchol Žižkovské věže, kdy během 45 pater běžci překonali celkové převýšení 123 metrů. Jakub tuto schodoběžeckou zkoušku zvládl v čase 4:45 min, což bralo celkové 18. místo, mezi českými závodníky to bylo 12. místo.
 
Do třetice všeho běžeckého..., v sobotu 5.10. vycestoval Jakub Hřib na závody do rakouského Grazu. Probíhal zde 7. ročník místního běhu do schodů v samotném historickém centru města. Jakub se tohoto závodu zúčastnil podruhé, když v roce 2011 ho necelá půlvteřina dělila od 3. příčky. V letošním roce se závodu opět zúčastnila skupina elitních běžců včetně momentálně celosvětově nejúspěšnějších běžců z Polska a Slovenska. Závodní trať o přibližné délce 550 metrů a převýšení 80 metrů Jakub zaběhl v čase 2:06 min. Tento výkon představoval asi třívteřinové zhoršení oproti účasti v roce 2011 a vysloužil si 11.místo.
 
Dosud posledním závodním vystoupení trenéra atletiky pro děti byl 2. ročník závodu v rakouském Doberndorfu, který proběhl v neděli 20. října. Závodilo se na věž jménem Papstwarte, která byla roku 1983 vystavěna k příležitosti návštěvy papeže Jana Pavla II. na tomto místě. Závod svými parametry - 6 pater, 136 schodů a 24 metrů převýšení představoval mezi běhy do schodů spíše raritu, totiž ryze sprinterský závod, ve kterém rozhodují drobné detaily a minimální rozdíly ve výkonech jednotlivých závodníků. Jakubovi bylo přiděleno startovní číslo jedna a hned při zahajovacím běhu celého závodu zaběhl rychlejší čas než loňský vítěz. Postupně se před něj v průběžném pořadí posunuli tři závodníci, takže po prvním kole byl Jakub čtvrtý. V závodě byla možnost běžet i podruhé a pokusit se tak vylepšit svůj výkon z kola prvního. Jakub byl z těch, kteří zkusili své štěstí a momentální výkonnost a vyběhl i do druhého kola. Na tak krátký závod se výrazným (skoro vteřinovým) způsobem vylepšil na čas 22,94 sekundy, což byl druhý nejlepší čas celého dne.