Z nenápadné dívky se stává jedna z nejlepších moravských žákovských běžkyň

01.02.2016 21:24
 
V pátek 29.1.2016 proběhlo v krásné, nedávno otevřené, atletické hale v Ostravě Halové mistrovství Moravy a Slezka staršího a mladšího žactva.
 
Z důvodu nemoci, případně rekonvalescence po ní, byla naše potenciální výprava zredukována na jedinou závodnici, a to talentovanou běžkyni Justýnu Daňkovou. Jusťu zdobí zodpovědný přístup k tréninku plný nadšení a odhodlání se zlepšovat, po tom, co si v průběhu zimní přípravy zažila několik, veskrze kladných, zkušeností při svých startech na krosových, silničních a dalších závodech, má navíc velkou chuť závodit a měřit své síly s jinými soupeřkami.
 
Tréninkové parametry, které v posledním období vykazovala, napovídaly slušnou výkonnost, kterou jsme se rozhodli jet otestovat právě na "halovou Moravu" do Ostravy. Premiéra na halových závodech, navíc premiéra na náročnou 1500m dlouhou trať (nejdelší v kategorii starších žákyň), slibovala nelehký úkol, ale Jusťa se s tím poprala na výbornou!
 
Můj trenérský typ byl, že má Jusťa na to dostat se na úroveň času zhruba 5:35 min. A tyto moje předpoklady naplnila do posledního puntíku!
 
Rovnoměrným, nevyblázněným a v závěru vystupňovaným tempem se prokousala k velmi kvalitnímu základnímu času na 1500m - 5:34,20. Ten stačil v konečném pořadí na slušné 7. místo. Jen pro představu - na bronzovou medaili bylo třeba běžet o 12 sekund rychleji, což je s ohledem na to, že Jusťa nevěděla, co od závodu čekat a rovněž s důležitým faktem, že byla vůbec nejmladší ze všech startujících, odstup, se kterým se do dalších závodů dá velmi dobře pracovat a těm nejlepším tak ještě více "šlapat na paty".
 
Kdo navíc ví, nebo alespoň tuší, v jakých podmínkách mladí atleti v Holešově trénují, ať chce nebo ne, musí uznat, že je až neuvěřitelné, co tato mladá naděje dokázala v konkurenci závodnic z tradičních atletických "velmocí" (Opava, Třinec, Hodonín, Brno, Zlín, Vítkovice atd.) předvést.
 
Věřím, že toto zdaleka není její poslední slovo, ale naopak - první slovo ve "větší" závodní atletice. Jsem přesvědčen, že během hlavní atletické sezony nám Jusťa poodhalí další kus ze svého běžeckého potenciálu.
Jakub Hřib, trenér